Com entenem les Xarxes Socials i quines característiques espaials i temporals tenen.

Les societats evolucionen i es transformen gràcies a la interacció de diferents factors, com els culturals, econòmics, polítics, però sobretot els tecnològics. Els diferents nodes i xarxes que ens connecten, incrementen i defineixen el rendiment de cada una d’elles amb la interacció de les persones. L’informacionalisme és el paradigma tecnològics que actualment proporciona la base per a un nou tipus d’estructura social, la Societat Xarxa. Aquesta és actualment la forma dominant d’organització social.

Manuel Castells, sociòleg, professor i catedràtic, ha liderat el concepte de Societat Xarxa i l’ha definit com un conjunt de nodes connectats que funcionen com a components importants d’una xarxa, on la vida social ha format  xarxes comunicatives generant fluxos de missatges i corrents que perduren al llarg del temps i l’espai.

És a dir, la societat està formada per nodes: grups de persones i organitzacions que gràcies a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), han creat una nova dimensió i on s’ha facilitat la connexió entre ells (fluxos d’informació) . L’evolució d’aquestes eines, han provocat la creació de models organitzatius capaces de convertir les estructures piramidals i jerarquitzades conegudes fins ara, en estructures molt més socials, horitzontals i molt més participatives.

Les xarxes amplien la seva interacció, ofereixen una globalització de coneixement, des del nucli cap a qualsevol àmbit d’activitat humana, i en el procés, transcendeixen les barreres d’espais i temps formant aquesta societat xarxa sempre connectada, tant en el mon off-line com l’on-line. Perquè generin coneixement i sigui global, cal trencar les barreres, la bretxa o divisió social entre països rics i països pobres.

En gran part, les eines han fomentat la cultura participativa en diferents àmbits, s’ha vist potenciada per aquesta circulació de continguts més horitzontals de node a node i han generat un valor afegit on passem d’una societat en transició a una societat informacional.

Clay Shirky, professor adjunt de la Universitat de Nova York i expert en Xarxes Socials, afirma que “una revolució no passa quan la societat adopta noves eines, sinó que succeeix quan la societat adopta nous comportaments, nous valors.” (cita en PDF Europe Usnow The Film )

Arreu del món, les comunitats lluiten per conservar el significat de la localitat (espai de fluxos) i reivindiquen l’espai dels llocs (espais globals), basats en l’experiència per sobre de la lògica de l’espai de fluxos, és a dir, les ciutats o les comunitats que arribin a connectar aquests dos espais amb la capacitat d’intervenir en l’espai global, però en benefici de l’espai local, aconseguiran i seran més capaços de crear, produir coneixement i valor en una economia que és de l’ informació i el coneixement. (Castells, entrevista CitiLab 2009)

Una de les grans diferencies que defineixen les societats industrials de les societats en xarxa, és la temporalitat.  En les societats  industrials, el temps formava l’espai, s’organitzava al voltant de la idea del progrés i dels desenvolupaments productius, però en la societat xarxa,  l’espai dels fluxos dissolt el temps desordenant la seqüència de passat, present i futur dels esdeveniments i els fa simultanis en les xarxes de comunicació. La construcció de l’espai i el temps es diferencien socialment i es redefineixen des de l’aparició del poder d’una estructura social . Aquest espai i temps, expressen les relacions de poder de la societat xarxa (Comunicació i poder, Manuel Castells, Alianza 2009).

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: